Waar bent u op zoek naar?

Persoonlijk aandacht staat bij ons voorop!

+31 (0)6 46 76 74 98
Mondriaanplein 57, 5401 HX Uden

RODE VERKLEURINGEN IN UW HUID

Licht- & Lasertherapie Vaatjes

Rode verkleuringen in de huid ontstaan vaak door vaatverwijding of gesprongen rode bloedvaatjes. Roodheid van de huid kan ook zichtbaar zijn na ontstekingen en bij littekens. Deze verwijde bloedvaatjes hebben geen functie meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid en kunnen daarom veilig verwijderd worden. Ook is het mogelijk dat u geboren wordt met rode huidkleurverschillen zoals een wijnvlek of ooievaartsbeet. Deze blijvende roodheid heeft meestal geen rol meer in de huid en is, indien gewenst, ook goed behandelbaar.
IPL (Intense Pulsed Light) ook wel lichtflitstherapie genoemd, en lasertherapie zijn effectieve methodes om roodheid als gevolg van oppervlakkig gelegen bloedvaatjes en rode huidkleurverschillen te verminderen of verwijderen. Beide methodes kunnen zowel in het gezicht als op de rest van het lichaam toegepast worden.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de IPL- of laserbehandeling wordt een intakegesprek gepland om vragen, wensen en verwachtingen te bespreken. De huidtherapeut zal de huid, huidconditie en het huidkleurverschil bekijken en beoordelen. Ook zal de huidtherapeut aan de hand van uw algemene gezondheid en eventueel medicatiegebruik beoordelen of de behandeling plaats kan vinden. Na deze zorgvuldige screening bespreekt de huidtherapeut wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en geeft een persoonlijk behandeladvies. Afhankelijk van de indicatie en de kleur van de vaatjes wordt er behandeld met IPL of laser (Long Pulsed 1064nm Nd:YAG laser).
Er zijn vaak meerdere behandelsessies nodig. Tijdens het intakegesprek kan een globale inschatting gemaakt worden. Over het algemeen zijn drie behandelingen voldoende voor het verwijderen van couperose en gesprongen bloedvaatjes. De behandeling van diffuse roodheid, rosacea, een ooievaarsbeet en wijnvlekken kent een uitgebreider behandeltraject.

Tussen de behandelingen in zit een periode van minimaal vijf tot zes weken. De huid heeft deze tijd nodig om behandelde vaatjes op te ruimen.

Voorzorgsmaatregelen

De behandellocatie mag niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of door het gebruik van een zelfbruiner. Het licht wat afgegeven wordt door het IPL- of laserhandstuk mag namelijk niet door het pigment in de opperhuid geabsorbeerd worden. Gebeurt dit wel, dan kan het huideigen pigment geraakt worden met als gevolg een lichte vlek (hypopigmentatie) in de huid. Na de behandeling bent u extra vatbaar voor pigmentaanmaak waardoor er donkere pigmentvlekken (hyperpigmentatie) kunnen ontstaan. Vermijd daarom ten minste 4 weken voor en na de behandeling zonblootstelling, zonnebank en zelfbruiner en smeer het behandelgebied consequent in met antizonnebrandcrème (SPF van minimaal 30) om risico’s op pigmentverschuivingen te voorkomen.

Wij willen u verzoeken om met een gereinigde huid, zonder make-up naar de behandeling te komen.

De behandeling

De huidtherapeut reinigt de huid voorafgaand aan de behandeling. Ter bescherming van uw ogen tegen het licht, krijgt u een bril. De therapeut brengt een laagje gel aan op het te behandelen gebied. Vervolgens wordt de behandelkop op de huid geplaatst. Het IPL- of laserhandstuk geeft gerichte lichtpulsen af en alle roodheden worden één voor één belicht. De energie wordt enkel geabsorbeerd door de rode kleur van het vaatje (hemoglobine in het bloed) maar niet door de omliggende huid. Op deze manier worden alleen de roodheden behandeld. De vrijgekomen energie, afgegeven door de lichtpuls, verhit het vaatje zodanig dat het bloed stolt, de vaatwanden aan elkaar plakken en het vaatje vervolgens stuk gaat. Het behandelde vaatje heeft geen functie meer in het lichaam en de huid zal het vervolgens zelf opruimen. Tijdens de behandeling zal een gevoel van warmte worden ervaren en de huid kan een beetje branderig aanvoelen.

Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid wat rood kleuren en er kan zwelling ontstaan in het behandelde gebied. Dit zijn normale en gewenste reacties. Als gevolg van de behandeling kan het pigment wat behandeld is tijdelijk donkerder worden. Schrik hier niet van, dit is een teken dat de behandeling goed heeft gewerkt en is tijdelijk van aard.

Resultaat

Over het algemeen merkt men binnen enkele weken na de behandeling al verschil. De huid vertoont minder roodheid en oogt egaler en frisser. Na eventuele verdere vervolgbehandelingen zullen de resterende roodheden verdwijnen. We kunnen geen garantie geven dat de roodheden bij iedere cliënt verdwijnen. Wel kan de huidtherapeut direct na de behandeling inschatten hoe de vaatjes reageren op de therapie.

De verschijning van huidoneffenheden staat vaak in verband met de hoeveelheid zonlicht waar uw huid in het verleden aan heeft bloot gestaan. Ook onvermijdelijke factoren als ouder worden, erfelijke gevoeligheid en hormonale invloeden lokken verkleuringen in de huid uit. Het ontstaan van couperose en roodheid is vaak erfelijk bepaald en vorming van nieuwe roodheden kunnen we daarom niet uitsluiten. Onderhoudsbehandelingen in de toekomst kunnen gewenst zijn.
Nieuwvorming van vaatjes kan vertraagd worden door uitlokkende factoren te vermijden zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken.

Nazorg en thuisadviezen

Het is belangrijk om een sterke huiddoorbloeding na de behandeling te vermijden. Voor een optimaal effect van de behandeling raden wij u sterk af om de eerste vijf dagen na de behandeling actief te sporten of zware inspanningen te leveren, alcohol te nuttigen, een sauna te bezoeken, warm te baden, de huid te scrubben, stomen of masseren

Bij zwelling kunt u het behandelde gebied enkele malen per dag een aantal minuten koelen met een schone coldpack uit de koelkast

Door bij het slapen gaan het hoofd op een extra kussen te leggen of het hoofdeinde van het bed hoger te zetten kan zwelling onder de ogen voor een deel voorkomen worden. De zwaartekracht kan dan zijn werk doen

Voor een verkoelend effect en ter bevordering van het herstel kunt u enkele dagen na de IPL- of laserbehandeling enkele malen per dag Aloë Vera gel aanbrengen op de behandelde huid

Na de behandeling van rosacea kunnen er gedurende enkele dagen puistjes opkomen in het behandelgebied. Dit is een normaal en tijdelijk verschijnsel

Laat de huid zoveel mogelijk met rust en krab niet aan eventuele puistjes, vlekjes of korstjes

Blijf tijdens de behandelperiode tot minimaal vier weken na de laatste behandeling met het behandelde gebied uit de zon en gebruik consequent een SPF 30 of hoger

Vergoeding

Coagulatie wordt meestal niet vergoed door zorgverzekeraars. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.